2014. március 29., szombat

Let's eat mushrooms!

Minimális kalória, kiváló húspótló, annak ellenére, hogy nem fotoszintetizál, zöldségként van nyilvántartva. Tádáám! A GOMBA.



Imádom a gombát, sütve, főzve, párolva, nyersen, konzverben, szárítva. Azt viszont eddig nem tudtam, hogy annyiféle jótékony hatása van. 
Kezdjük talán a legelején...
Az első tény, ami nekem nagy újdonság volt az az, hogy a gomba kiváló D-vitamin forrás. Persze hiába vásárolsz belőle egy zsákkal, a lényeg abban van, hogy használat előtt ki kell tenni a napra legalább 10 percre (a bőröd is napsugárzás hatására termeli a D vitamint).
Antioxidáns hatása van, és kiváló fehérjeforrás
Fehérjén kívül zsírokat, szénhidrátokat, ás­vá­nyi sókat (foszfor, kálium stb.), vitaminokat (A, B, D...), íz- és za­matanyagokat, étvágygerjesztő hatású glutaminsavakat tar­talmaznak.
A következő jopontja nálam a gombának az, hogy BÁRHOGY ellehet készíteni.
Lehet tepsiben egy kis olajon hagymával pirítani, majd több zöldséggel összekeverni. 
Nagyon finom kenőt lehet belőle készíteni. Nem kell hozzá más csak ízlés szerint turmixgépbe zöldségdobálás! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése