2015. április 3., péntek

Nagytakarítás

 Valaki kényszeresen takarít és rak mindent rendbe. Valaki pótcselekvésként. Valaki csak egyszer egy héten. Valaki csak évente. Valaki jó programnak tartja tanulás helyett. Valaki kénytelen először takarítani, mert nem tud a rendetlenségben tanulni. Valaki csak akkor veszi észre a rendetlenséget, amikor már nem talál egy tiszta tányért sem.

 Ma nálunk a rendrakásé, a takarításé a főszerep. Mindent szelektálunk, kidobunk, elrakunk, megtisztítunk, vagy épp olyan helyre süllyesszük el, ahonnét majd a következő nagytakarításkor fogjuk likvidálni.
Eme szép pénteki nap alkalmából úgy döntöttem, megírom a rendrakás/takarítás tízparancsolatát!



1.) Ne tervezz más programot, ne hívj vendégeket estére, mert az egész napodat igénybe fogja venni!

2.) Kezdd apránként. Ahelyett, hogy hirtelen mindenhonnét random elkezdenéd összeszedni az általad vélt szemetet, csinálj benne valami rendszert. Például ha az egész lakást a szennyesed borítja az éjjeli lámpától a hűtőig, akkor azt szedd össze először.

3.) Scarlett O'Hara "Majd holnap..." ikonikus mondatát FEJELTSD EL! Élj a jelennek! Ha most van időd, akkor most csináld! Ne holnap, ne a jövőhéten!

4.) Kapcsolj be zenét! Csinálj egy takarítás playlistet, ami tele van energikus, pörgős dalokkal! Hidd el, hogy felpörget, és észre sem veszed azt, hogy gyorsabban megy a munka!

5.) Lomtalaníts! Ha már nem tudod hova tenni a huszonvalahány bögréd (és amúgysem használod a felét), akkor szelektálj! Válassz ki párat, amit meghagysz, a többit pedig ajándékozd el! Ez vonatkozik minden olyanra, ami a haszontárgy kategóriából, már átment a díszen is, és most már csak a "helyet foglalja" címke alatt díszeleg  a polcokon.

6.) Mindennek csinálj helyet! A ruhák a szekrénybe, a kábelek egy fiókba, a cédék  a tartóba, a könyvek a polcra tartoznak. Például. Ne legyen keveredés! Ha mindennek kialakítasz egy tárolóhelyet, később könnyebben találod majd meg!

7.) Ha sikerült már a lakást egy átlátható tereppé varázsolni, ne feledkezz meg a portörlésről sem! Mindenhol. A legkisebb zugokat is töröld át, és a port ne a szőnyeg alá söpörd! :P

8.) Használj természetes tisztítószereket!
      Itt megtalálsz párat!

9.)NE PIHENJ! Fuss neki, és fejezd be! Oké, egy tea/ harapnivaló mindig belefér, de ne ülj le egy kicsit netezni vagy könyvet olvasni pihenőképp, mert nehezebb lesz aztán újra nekifutni és befejezni.

10.) Ha ezt elolvastad, idd meg a maradék kávéd/teád, és fuss neki! Jó munkát!:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése