2014. április 20., vasárnap

A pitypang.


Pimpimpáré, gyermekláncfű, folt a ruhán, dísz a hajban, és milyen finom!
Szóval udvar, én pedig a szomszéd tyúkjainak fenyegető tekintetét kikerülve szorgosan gyűjtöm  a pimpimpárééééé levelét, szárát. 
Tudjátok jön a húsvét, anyu szétfőzte és sütötte az agyát, hiszen erről szól az ünnep, nem? Ha valakit zavart is volna  a karácsonyi ünnepek alatt felszedett felesleg, netalán sikerült is neki leadnia áprilisra, majd ezen a pár napon visszaszedi. Süti, husi, krumpli, káposzta, husi, hús, húsvét! Az egyetlen aki nem eszik a családban húst, pedig majd összelegel valamit. Ezzel nyugtattam anyut. Nem szeretem ha nem én készítem a kajám, és simán kinézem belőle, hogy belecsempész "egy kis szalámit" a hamimba, hiszen "az semmi, azt még MEGEHETEM, nem?".
...és amiért érdemes a pitypangot fogyasztani:
-étvágygerjesztő, vizelethajtó, epeműködést serkentő
 -erősíti a hasnyálmirigyet és a lépet. teája alkalmas epehólyag és májbántalmak kezelésére
-segíti az emésztést, javítja a gyomor működését
-erős vízhajtó szer
-vércukorszint szabályozó hatása  van
-A-, D-, C- és B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt, ásványi anyagokat, inulint, béta-karotint tartalmaz
-nagyon magas a kálium tartalma, és bórtartalma

Felhasználása:
- ha felaprítod és leforrázod a virágát, nagyon finom teát kapsz belőle (éppen azt iszom)
-a gyökeréből kávét (kávépótlót)lehet készíteni (50fokon sütni a sütőben, aprítani, leforrázni)
-salátaként, főzelékbe is lehet tenni
-a tejnedvével szemölcsöket tudunk eltüntetni ^^

Itt pedig egy fotó a helyeskékről (mellesleg ezek az instagram effektusok nagyon jók :D )

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése